U bent hier: Historie > Heraldiek en wapens hoedenmakers
To the English website U bent op Nederlandse website

Hoe het gebruik van symbolen of zinnebeelden is ontstaan

Oorspronkelijk maakte het symbool of zinnebeeld deel uit van een helm. Het zorgde voor extra bescherming tegen zwaard- en bijlslagen. Het zinnebeeld stond op de perfecte plaats om het wapen te tonen van degene die de helm droeg. Later plaatse men het zinnebeeld ook op persoonlijke bezittingen.

Zo ging het ook met het koninklijk zinnebeeld, een leeuw pronkend met de koninklijke kroon, dat deel uitmaakt van het koninklijk wapenschild. Oorspronkelijk stond het koninklijk wapen alleen op het schild en de helm. Tegenwoordig figureert het symbool op de persoonlijke bezittingen van de Koningin en op de producten die het predikaat 'Hofleverancier' mogen dragen.Wapens hoge hoeden 1Wapens hoge hoeden 2Wapens hoge hoeden 3

Hoge hoeden wapens 5

Waarom de Nederlandse hoedenfabrikanten de Engelse wapens gebruikten

Stadhouder en Koning Willem III huwde in 1677 Maria Stuart (dochter van Jacobus II van Engeland). In 1689 werden hij en zijn vrouw gekroond tot koning en koningin van Engeland. Nadat de koning het koninklijk wapen van Engeland als zijn persoonlijke wapen aanmerkte, gingen de Nederlandse hoge hoedenfabrikanten dit wapen ook gebruiken.

Waarom leeuw en eenhoorn figureren in het koninklijk wapen

Heraldiek hoge hoedenHoge hoeden heraldiekHoge hoeden heraldiek

Wapens hoge hoeden
In de heraldiek staat de leeuw symbool voor kracht. De leeuw is schildhouder voor Engeland. De eenhoorn staat voor strijdlust en dapperheid en is de schildhouder voor Schotland.

De leeuw en de eenhoorn zijn verbonden door een verhaal. Dat vertelt dat de leeuw de enige is die de eenhoorn ooit heeft overmeesterd door gebruik te maken van een list. De leeuw ging voor een boom staan en sprong onverwacht weg toen de eenhoorn hem aanviel. Zo spieste de eenhoorn zichzelf met zijn hoorn vast in de boom.
 
 
 
 

Leeuw en eenhoorn in wapens hoge hoedenLeeuw en eenhoorn in wapens hoge hoedenLeeuw en eenhoorn in wapens hoge hoeden

Hoe de tekst 'Honi soit qui mal y pense' in het koninklijk wapenschild kwam

De tekst 'Honi soit qui mal y pense' ('Schande over hem die er kwaad van denkt') staat geschreven op het lint (de kousenband) die het koninklijk schild omcirkelt.

De woorden kunnen bestemd zijn geweest voor die personen die kritiek hadden op de aanspraken van de koning van Engeland op de troon van Frankrijk. Maar volgens een legende, voor het eerst te boek gesteld in de kronieken van de Tudors, is de zin uitgesproken tijdens een feest ter viering van de inname van Calais in 1347.
De gravin van Salisbury, de maîtresse van de koning, werd uitgelachen door de aanwezige (hof)dames omdat zij tijdens een dans haar kousenband verloor. Koning Edward raapte de band op en bond hem om zijn eigen been. Hierbij sprak de nu bekende berisping uit: "honi soit qui mal y pense, wie daar iets kwaad in ziet, moet zich schamen". Tegelijkertijd liet hij weten dat de kousenband weldra een zeer hoog geacht onderscheidingsteken zou zijn.

De kousenband is nog steeds het symbool van de Orde van de Kousenband, een reeds lang bestaande ridderorde waarvan de koning(in) de souverein (het hoogste gezag) is. De Orde van de Kousenband is ingesteld door Koning Edward de Derde in 1348, ten tijde van de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk.

[ Website: A Vida Boa ]